پایگاه خبری بام | دولت و وزارت نیرو تلاش میکنند تا با توزیع پنلهای خورشیدی، عشایر کشور را برقدار کنند. از آغاز این طرح در سال ۱۳۹۷ تا به امروز، ۲۸,۵۰۰ پنل تولید برق خورشیدی در میان عشایر توزیع شده است. مجید برنگی، از مسئولین وزارت نیرو، اعلام کرده ۳ تا ۴ سال آینده یعنی تا سال ۱۴۰۷ و پایان کار دولت چهاردهم، تمام عشایر کشور به برق دسترسی پیدا کنند.
طبق دستورالعمل ۱۰ بندی دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۱، مقرر شده بود طی دو سال، با توزیع ۲۲۰ هزار پنل خورشیدی قابلحمل، تمام خانوارهای عشایری برقدار شوند اما این امر تاکنون محقق نشده است.
این در حالی است که مجری برق روستایی توانیر میگوید تامین این میزان پنل خورشیدی به بودجه و اعتبار بیشتری نیاز دارد.
از این منظر، نمایندگان مجلس و دیگر دستگاههای مسئول از جمله سازمان برنامه و بودجه کشور نقش مهمی در وضع قوانین و اختصاص بودجه برای تامین برق جامعه عشایری و نظارت بر اجرای این برنامه دارند. حمایت این نهادها و فراهم آوردن منابع مالی و فنی لازم، میتواند به تسریع روند برقدار کردن عشایر کمک کند.
چرا برقدار کردن عشایر مهم است؟
عشایر ایران، با جمعیت ۲۵۱ هزار خانوار، نقش بسیار حیاتی در تامین منابع غذایی ایفا میکنند. این جمعیت تنها در یک قلم، ۲۵درصد از گوشت مورد نیاز کشور را تامین میکنند، از اینرو افزایش رفاه آنان به طور مستقیم بر تامین امنیت غذایی کشور و افزایش بهرهوری در مناطق عشایری تأثیر خواهد گذاشت.
تاثیرات برقدار شدن عشایر:
ـ رونق و جهش تولید: با دسترسی به برق، عشایر میتوانند از ابزارها و تجهیزات روز برای بهبود فرآیندهای تولید استفاده کنند که میتواند به افزایش راندمان و جهش تولید محصولات دامی منجر شود.
ـ رفاه و بهبود زندگی عشایر: برق، امکان استفاده از لوازم برقی، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، و دیگر امکانات رفاهی را به عشایر میدهد و کیفیت زندگی آنان را بهبود میبخشد و به بهداشت و سلامت آنان نیز کمک میکند.
ـ ارتباطات و آموزش: دسترسی به برق به معنای امکان استفاده از وسایل ارتباطی مثل تلفن همراه و اینترنت است که به عشایر کمک میکند تا با دیگر مناطق در ارتباط باشند و به منابع آموزشی و اطلاعاتی، به ویژه دانش آموزان و دانشجویان عشایر، دسترسی داشته باشند.
ـ پایداری و حفط محیطزیست: استفاده از انرژی خورشیدی به جای سوخت فسیلی به حفظ محیطزیست کمک قابل توجهی میکند و برقدار کردن عشایر اقدامی قابل توجه در نگهداشت و حفظ منابعطبیعی کشور است.
خود عشایر نیز با پرداخت ۱۰درصد از هزینه پنل خورشیدی، در این طرح مشارکت میکنند. این پنلها درحال حاضر توان تولید ۱۰۰ وات برق را دارند، و تنها روشنایی چند لامپ، شارژ تلفن همراه و چراغ قوه را تامین میکنند. با این حال، نیازهای اولیه خانوارهای عشایر به برق، فراتر از این میزان است و میبایست مانند مردم شهر و روستا، امکانات بیشتری از ثروت ملی برای رفاه آنان اختصاص داده شود.
با توجه به اهمیت موضوع، امید است همانطور که مجری برق روستایی توانیر وعده داده، با اختصاص بودجه و اعتبار لازم و تلاش مسئولین و حمایت دستگاههای قانونگذار و برنامهریز، برقدار کردن تمام عشایر ایران تا سال ۱۴۰۷ تحقق یابد. جامعه تولیدکننده عشایری سهم زیادی در تامین مواد پروئتینی مورد نیاز مردم و کشور دارند؛ رفاه و امنیت بیشتر حق و نیاز اولیه آنان است.
علیرضا رحیمی
کارشناس ارشد رسانه