به گزارش بام نیوز، «پرونده معجزه آبخیزداری»؛ آبخیزداری در رویکرد نوین مدیریت آبخیزهای شهری، علاوه بر اهداف حفظ منابع پایه آب، خاک، پوشش گیاهی و مدیریت سیل های ورودی به شهرها، تقویت ارتباط انسان و طبیعت را در قالب پارک آبخیز هدف گذاری نموده است. تغییر اقلیم و تشدید سیل های شهری و همچنین سبک شهرنشینی مدرن و دور بودن از طبیعت، دو مشکل مبتلا به شهرها در شرایط کنونی است. در حقیقت پارک آبخیز، پاسخی به دو نیاز کنترل سیلاب های شهری و ایجاد تفرجگاه طبیعی در مجاورت مراکز جمعیتی است.
کنترل سیل های ورودی به شهرها در بالادست
نوع رژیم بارندگی و وضعیت ساخت شهرها در کشور ما شرایطی را بوجود آورده است که اغلب شهرها با مشکلات سیل مواجه هستند. موضوعی که در سال های اخیر به دفعات در مناطق مختلف کشور شاهد آن هستیم و مشکلات زیادی برای شهروندان و خسارت به شهرها را در پی داشته است. مدیریت سیل های شهری از منشاء در سطح حوزه های آبخیز بالادست شهرها و استفاده از ظرفیت سیلاب مهار شده در مناطق مستعد در توسعه تفرجگاه همجوار با سکونتگاه ها با مشارکت ارگان های دخیل از جمله شهرداری ها و بخش خصوصی، رویکرد برنامه آبخیزداری و آبخوانداری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در مدیریت حوزه ها ی آبخیز شهری است.
پارک آبخیز نوعی پارک طبیعی محسوب می گردد که با دو هدف عمده؛
۱٫ کنترل سیل ورودی به شهرها
۲٫ توسعه تفرجگاه طبیعی
با چشم اندازها و مناظر طبیعی در قالب طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در پیرامون سکونتگاه ایجاد می گردند. نزدیکی به شهر و سهولت دسترسی به طبیعت و محیط های طبیعی برای شهروندان از امتیازات ویژه پارک آبخیز است. به نحوی که در برخی موارد، ساکنین محلات و شهرک های واقع در پایین دست و خروجی آبخیزهای شهری، حتی بدون استفاده از وسیله نقلیه و با صرف زمان کوتاهی پیاده روی به پارک آبخیز شهری می رسند. ایجاد زیرساخت های اولیه و ضروری با حفظ طبیعت بکر، محیط مناسبی برای فراغت شهرنشینان و آرامش آنان را با استفاده از ظرفیت بارش ها و سیلاب ها به کمک زیرساخت های آبخیزداری در نزدیکترین فاصله به شهر فراهم می سازد.