پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامینها و مواد معدنی، همگی از ملزومات موجود در تغذیه یک #کوهنورد هستند.
در این میان اما یکی از نکات حائز اهمیت میزان اکسیژن و انرژی مصرف شده جهات فرایند متابولیسم و سوختوساز و تبدیل مواد مغذی به انرژی مورد نیاز یک کوهنورد است.
هرچند چربیها و کربوهیدراتها هر دو از منابع تولید #انرژی در ورزشکاران است اما توجه به نحوه و چگونگی متابولیسم آنها خالی از لطف نیست.
مقایسه متابولیسم کربوهیدراتها و چربیها
(مهم) کربوهیدراتها دارای یک اتم اکسیژن به ازای یک اتم کربن هستند و در نتیجه برای متابولیسم و تجزیه نیاز به یک اتم اکسیژن دارند، در مقابل چربیها در شکل کامل خود، فاقد اتم اکسیژن هستند و همین امر موجب میشود که برای متابولیسم و تجزیه نیاز به دو اتم اکسیژن در برابر هر اتم کربن داشته باشند، در نتیجه طی فعالیتهای شدید بدنی که بدن نیاز به اکسیژن بسیار بیشتری دارد و بافتها در معرض کمبود اکسیژن هستند.
(مهم) در مقیاس و واحد مصرف اکسیژن، شما با مصرف کربوهیدراتها ۲۰ درصد انرژی بیشتری از مصرف چربیها بدست میآورید؛ یا به عبارتی انرژی و اکسیژن بسیار کمتری جهت فرآیند متابولیسم کربوهیدراتها در شرایط سخت کوهنوردی در مقایسه با چربیها به هدر میرود.
هرچند کربوهیدراتها و چربیها هر دو از منابع تامین انرژی بدن هستند اما از مقایسه موارد فوق چنین نتیجه میگیریم:
• کربوهیدراتها نیاز به اکسیژن کمتری در فعالیت متابولیسم و تبدیل به انرژی مورد نیاز بدن دارند.
• کوهنوردان به شدت درگیر انقباضات ایزومتریک هستند که نیاز به اکسیژن فراوان دارد، مصرف کمتر اکسیژن در فرایند متالوبولیسم مواد غذایی، اکسیژن بیشتری در اختیار عضلات قرار میدهد.
• کاهش اکسیژنرسانی به عضلات موجب درگیر شدن عضلات در فعالیتهای غیر هوازی و در نتیجه اسیدیته شدن عضلات و ایجاد خستگی شدید خواهد شد، مصرف کمتر اکسیژن در فرایند متابولیسم موجب اکسیژنرسانی بیشتر به بافتها و عضلات و دیرتر و کمتر خسته شدن آنها خواهد شد.