بَنِه یا پسته ی کوهی در متون طب سنتی حبه الخضراء نام علمی: Pistacia atlantica درختی از سرده پسته سرده بوده که گونه های مختلفی از آن وجود دارد. درختی است دو پایه، دارای برگهای تک شانهای دارای ۱ تا ٧ برگچه برگچهها بیضوی تخممرغی شکل، شکل میوه آن کروی به قطر حدوداً ۵ میلیمتر، ابتدا صورتی سپس قرمز و در زمان رسیدن کامل، پوشش میوه سبز رنگ میشود.
ارتفاعش تا ۷ یا ۹ متر نیز رسیدهاست در بعضی از مناطق کوهستانی مانند زاگرس به میوه آن «قزو» میگویند که برای خوشبو کردن دوغ و روغن حیوانی و همچنین در درست کردن ترشی استفاده میکنند.
درخت بنه منبع تولید شیره سقز است. سقز که در لُری آن را بریژه یا بریزَه ، در لری خرم ابادی به آن وَنِوشک یا کُلِنگ و در کردی منطقه بانه به آن بنِشت گفته میشود؛ صمغی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبندهاست که استفادهٔ دارویی فراوان داشته و به عنوان یک ملین قوی در درمان یبوست و درمان ناراحتیهای گوارشی استفاده میشود. ۲۵ درصد از شیره سقز حاوی روغن پرارزش و صنعتی تربانتین است که کاربردهای فراوانی در صنعت دارد. علاوه بر این از شیره سقز در تهیه آدامس، عطر، خوشبوکنندهها، حشرهکشها و در صنعت داروسازی در تهیه نرمکنندهها و ضد عفونیکنندهها استفاده میشود. علاوه بر این در صنعت پلاستیکسازی، تهیه واکس کفش و چرم و صنعت چاپ مورد استفاده قرار میگیرد. بعلت نبود صنایع تبدیلی مناسب، اکثر سقز تولیدی در ایران به خارج از کشور صادر گردیده و به عنوان مواد پایه بسیاری از صنایع یادشده بکار برده میشود.
با گیاهان صحرایی بیشتر اشنا شوئیم
بام نیوز: این درخت علاوه بر این در صنعت پلاستیکسازی، تهیه واکس کفش و چرم و صنعت چاپ مورد استفاده قرار میگیرد. بعلت نبود صنایع تبدیلی مناسب، اکثر سقز تولیدی در ایران به خارج از کشور صادر گردیده و به عنوان مواد پایه بسیاری از صنایع یادشده بکار برده میشود.
لینک کوتاه : https://www.bamnews.ir/?p=40833
- ارسال توسط : مائده اسماعیلی
- منبع : kouhyaran