۱- برای دم کردنی های گیاهی بهتراست از قوری های چینی یا شیشه ای استفاده شود.
۲-قوری را روی حرارت غیر مستقیم کتـری یـا سمـاور قرار دهیم .
۳-برای دم کشیدن ۱۵ دقیقه کافی است امّا هر چه بیشتردم بکشد بهتراست.
۴-چای را صاف نموده و میل نمائید.
۵-دم کشیده و صاف کرده این چای ها تا چند روز قابل مصرف است.
چای گل گاوزبان و سنبل طیب ( طبیعت گرم و تر)
خواص:آرام بخش اعصاب، خواب آور، ضد سردردهای عصبی ،
ضد سودا و صفرا، ضد قولنج و اسپاسم، ضد تشنج و صرع، تقویت کننده قوه باء ( قوه جنسی )
روش آماده سازی:۴ قاشق چایخوری گل گاوزبان یا ۱ قاشق سنبل طیب بعلاوه ۱ عدد لیموعمانی
چای بادرنجبویه:( طبیعت بسیارگرم )
خواص:در بعضی مزاجها بالا برنده فشارخون، مقوی قلب و اعصاب خون ساز، تقویت کننده سلول هـای مغزی، خـواب آور، آرام بخش، نشاط آور، ضد بوی بددهان (( گیاه مورد علاقه حضرت علی ( ع) ))
روش آماده سازی : یک قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
هشدار:افرادی که دچار فشار خون هستند با احتیاط مصرف کنند.
چای دارچین:( طبیعت گرم و خشک )
خواص:محّرک اعصاب ، ضد وسواس و جنون ، مؤثر در درمان ناراحتی های گوارشی، دیابت، دردهای استخوانی و سردی بدن، مفرّح و تقویت امور جنسی، تقویت کبد و معده.
طرزتهیّه:چند قلم دارچین + ۲ لیوان آب چوش + نبات.
چای زنجبیل:( طبیعت گرم و خشک)
خواص:بالا برنده فشارخون، ضدضعف اعصاب، تقویت حافظه، ضد درد مفاصل، تقویت قوه باء ( قوه جنسی )، مقوی معده ، خون ساز ، ضد سم غذایی
طرزتهیّه:۱ قاشق چایخوری کوبیده زنجبیل + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای اسطو خرودوس : ( طبیعت گرم و خشک )
خواص:آرام بخش اعصاب، تقویت کننده سلول های مغزی، ضدمیگـرن ضدزکام و آسم و برونشیت، ضد اگزما، مؤثر در درمان روماتسیم
طرز تهیّه:۱ قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای آویشن: ( طبیعت معتدل )
خواص:بالا برنده فشارخون، تقویت اعصاب، رفع کولیتهای مزمن، مدر ( ادرارآور)، ضد انگل و رطوبت بدن، ضد صفرا، مؤثر در درمان زکام ، سرفه و آسم ، اشتهـارآور، کاهش دهنده غلظت خون، مقوی جهاز هاضمه ( گوارش )، تقویت بینایی.
طرز تهیّه: ۱قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای نعنا یا پونه:( طبیعت گرم )
خواص:ضداسهال و استفراغ، ضد نفخ، مقوی معده، خوش بوکننده دهان، رفع خستگی، مؤثردردرمان بیماری های ریوی از جمله تنگی تنفس آسم، سرفه، مقوی قلب ، مؤثردر درمان سرماخوردگی.
طرز تهیّه:۱ قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای اکلیل کوهی: ( طبیعت گرم و معتدل )
خواص:گیاه معجزه گر، مقوی اعصاب ، مدر ( ادرارآور )، ضد عفونت کلیه ضد صفرا، ضددلهره و اضطراب، ضد زکام ( سرما خوردگی)، آسم، سیاه سرفه تقویت کننده بدن، مقوی معده، ضد دردهای روماتیسمی، استخوان و کمر، مؤثر در دفع سنگهای کلیه و کیسه صفرا.
طرز تهیّه:۲ قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای مرزنجوش:( طبیعت گرم )
خواص:آرام بخش، بهترین داروی میگرن کهنه و سردردهای ، ضد نفخ، ضد سرماخوردگی، ضد اسهال، خلط آور، تب بر، اشتهاآور.
طرز تهیّه: ۱قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای بهارنارنج: ( طبیعت گرم )
خواص: آرام بخش، تقویت کننده قلب و اعصاب، مفرح و نشاط آور
طرز تهیّه: ۱قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای گلپر: ( طبیعت گرم و خشک )
خواص: تقویت کننده قوی حافظه، ضد فراموشی، ضد صرع، کمک به درمان اسهال ، تقویت قوه جنسی ، کمک به هضم غذا، اشتهاآور، ضد جوش و دُمل.
طرز تهیّه: ۱قاشق غذاخوری + ۲ لیوان آب جوش + نبات
چای آلبالو:( دم کرده میوه آلبالو)
خواص:اشتهاآور، کمک به هضم غذا، پایین آورنده فشارخون
طرز تهیّه: آلبالو رسیده بدون دم ۲۰۰ گرم + ۴ لیوان آب جوش + نبات
چای دارچین و زنجبیل:
خواص: این نوشیدنی تسکین دردهای دوران پریود خانم ها بسیار مفیداست.
طرز تهیّه: چوب دارچین خرد شده ۱ قاشق غذاخوری + زنجبیل به اندازه یک بندانگشت یا ۱ قاشق چایخوری پودرآن + ۳ لیوان آب جوش ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم دم بکشد، در زمان مصرف بهتراست با کمی عسل شیرین شود.
چای پونه کوهی و آویش:
خواص: این نوشیدنی برای فصل پاییز و زمستان بسیار مناسب بوده و خاصیّت ضد عفونی کننده دارد، برای سرماخوردگی و دردهای پریود بسیار مناسب است.
طرز تهیّه: ۱ قاشق غذاخوری آویش + ۱ قاشق غذاخوری پونه+ ۳ لیوان آب جوش ( بهتراست در زمان مصرف با عسل شیرین شود)
چای میوه گل نسترن، ( طبیعت گرم)
خواص: پایین آورنده فشار خون و قندخون ، سرشار ویتامین ث، ضد سرماخوردگی ، مقوی معده، ضد اسهال،