گروه آموزشی بام نیوز،مطلبی را در خصوص کشیدگی و پارگی رباطهای صلیبی در کوهنوردی منتشر نمود:
رباطهای صیلبی زانو طوری طرح ریزی شده اند که استخوان درشت نی را روی استخوان ران ثابت میکنند.
رباط متقاطع قدامیاز جلو درشت نی شروع شده و به طرف عقب؛ خارج و بالا ادامه پیدا کرده به روی جنب داخل کندیل خارجی ران مینشیند. رباط متقاطع خلفی از قسمت عقب درشت نی شروع شده، به طرف بالا، جلو و داخل ادامه پیدا کرده به روی جانب خارجی کندیل داخلی استخوان مینشیند.
آسیب رباط صلیبی قدامیکه از شایع ترین آسیبهای ورزشی از جمله کوهنوردی است اغلب در نتیجه ایست ناگهانی و اعمال فشار به جلو روی زانو ناشی از این ایست ناگهانی همچون توقف ناگهانی در فرودهای سریع در سراشیبی های کوهستانی و نیز در پیچ خوردگیهای زانو ایجاد میشود.
رباط صلیبی خلفی قوی تر و محکم تر از رباط صلیبی قدامیاست و کمتر دچار پارگی میشود. کشیدگی و پارگیهای رباط صلیبی خلفی احتیاج به نیروی زیادی دارد مثل برخورد ناگهانی ساق پا به صخره و در فرود های باشتاب. بخاطر همین نیروی شدیدتر برای پارگی رباط صلیبی خلفی نسبت به نوع قدامیاغلب آسیبهای رباطی همراه با آسیب منیسک هم همراه با آسیب رباط صلیبی خلفی وجود دارد.
نشانهها:
اگر رباط صلیبی قدامی پاره شود صدای « تق » در مفصل شنیده میشود. همچنین امکان دارد زانو ناپایدار شود و درد به قدری شدید باشد که فرد دچار تهوع و استفراغ شود. بدنبال این پارگی طی چند ساعت به علت خونریزی داخل مفصلی متورم و پر از خون خواهد شد.
درمان:
برای آنها که نیاز شدید و قوی به زانوها دارند مثل ورزشکاران حرفه ای و در ورزش کوهنوردی درمان جراحی بهترین پیش آگهی را دارد ولی برای آنها که استفاده شدید از زانو نمیکنند را میتوان با آتل گیری و درمان غیر جراحی بهبود بخشید.